Marknadsläget i världen

Läget på världens ekonomier

Investerare är med rätta oroliga för sina aktier. Den globala ekonomiska återhämtningen är i fara och beror främst på insatser som regeringens politik som verkade bara driva det som borde ha varit en ännu djupare recession i 2008-09 i framtiden. Den lågkonjunktur är sannolikt över oss nu, och det blir ännu värre av den osäkerhet som den europeiska skuldkrisen, som kan förvandlas till en annan bankkris, USA obeslutsamhet över budgetunderskottet och långfristiga skulder och andra externa chocker som jordbävningen och tsunamin i Japan tidigare i år. Med så mycket osäkerhet om nära framtid i den globala ekonomin och analytiker nedgradering av framtida tillväxt på en nästan daglig basis, nu är inte tid att egna lager. Aktiemarknaderna världen över har fallit i bära marknader (löst definierat som en 20-procentig minskning från de senaste diskant). Den amerikanska aktiemarknaden indicies blir mycket nära samma territorium. Så vad är en investerare att göra? För nu kan kontanter vara den bästa positionen, tillsammans med några obligationer. Med räntorna så låga, och kommer sannolikt att förbli låga under en längre tid, kan man inte sitta på kontanter för mycket lång.
 
Som alltid bör historien vara vår guide. Även om historien sällan upprepar på exakt samma sätt, det finns alltid likheter. Nicholas Bloom, biträdande professor i nationalekonomi vid Stanford University, har gett en användbar analys av 16 tidigare chocker och han drar slutsatsen att dagens osäkerhet chock kommer att skapa en kort, kraftig nedgång i slutet av 2011 på cirka 1 procent med en återhämtning kommer under våren 2012.
Se också upp med att dra på er för mycket skulder och att ta låna pengar utan säkerhet är ingen bra ide just nu.  Min slutsats av denna forskning är att när marknaden utförsäljningen sliter ut sig själv (och det finns inget idiotsäkert sätt att kalla en botten, bara dårar delta i denna praxis - kan du hitta många av dem på CNBC), aktier kommer vara en attraktiv investering igen. Bloom: s artikel kan läsas i sin helhet på Voxeu genom att klicka på följande länk (observera också att Bloom s analys bygger på forskning som påbörjats av ingen mindre än Ben Bernanke, ordförande för Federal Reserve Board, när han var professor i nationalekonomi professor vid Stanford - Bernanke är en mycket smart man, han har just fastnat i alltför mycket politik, något som Fed är tänkt att vara immun från): Den osäkerhet chock från skulden katastrofen kommer att orsaka en dubbel-dip recession.

RSS 2.0